Bra att veta

Hsl_sipoo_3__002_visitsipoo2

Sibbo är en tvåspråkig kommun som ligger strax utanför Helsingfors och har tre centrum: Söderkulla i söder, Tallmo i norr och kommuncentret Nickby i mellersta Sibbo. Sibbo ligger på cirka 30 minuters avstånd med bil såväl från Helsingfors centrum som från Helsingfors-Vanda flygplats och Nordsjö hamn. Till Borgå kör man från Nickby på 30 minuter och från Söderkulla på ca 20 minuter.

Åka kollektivt eller ta taxi till Sibbo

Sibbo omfattas av Helsingforsregionens trafik (HRT). Med HRT:s bussar tar du dig behändigt till Sibbo från Helsingfors centrum. Busslinjerna som tar dig från Helsingfors till Sibbo är 785, 788, 786, 787, 848 och 841. Det finns även bussförbindelser mellan Söderkulla, Nickby och Tallmo. På HRT:s webbplats kan du söka efter en lämplig rutt direkt till din destination från den adress där du befinner dig.

Tar du tåget är stationen i Kervo närmast Sibbo, och från stationen finns bussförbindelser till Sibbo och du kan också ta en taxi vid stationen. Du kan åka med samma biljett med HRT:s närtågs- och bussförbindelser.

I Sibbo beställer du taxi på följande nummer: Nickby: 09 1066 4130, Söderkulla: 09 1066 1150. Beställning på förhand: 0100 7300.

Till Sibbo med egen eller hyrd bil

Med bil tar man sig behändigt till Sibbo längs motorväg E75 (Lahtis motorväg) och E18 (Borgåleden). I Sibbo är det lätt och tryggt att röra sig med bil, och det finns även gott om gratis parkeringsplatser på de flesta ställen. Ruttanvisningar för bilar kan du söka i t.ex. Fonecta eller på Google Maps.

Att hyra bil går lätt vid t.ex. biluthyrningspunkterna vid Helsingfors-Vanda flygplats, i Helsingfors centrum eller i Sibbo http://vuokraauto.com//.

Parkeringsområden i Nickby: T.ex. Stora Byvägen 18 och 20, Jussasvägen 14, Mixvägen
Parkeringsområden i Söderkulla: T.ex. Lärdomsvägen, Centrumvägen

När du behöver tanka:
Om bensinen hotar att ta slut kan du tanka på flera ställen i Sibbo. Bränsle kan köpas på t.ex. på följande adresser: Jokivarsivägen 29, Borgnäsvägen 19, Torpvägen 2, Eriksnäsvägen 131 och Amiralsvägen 2.

Behöver du en guide i Sibbo?

Vill du kanske sedan ha en guidad tur i Sibbo eller en guide med dig som kan berätta intressanta fakta. Kanske du önskar delta i en skräddarsydd gruppresa. Du kan boka Sibboguider via företaget Porvoo Tours: http://www.porvootours.fi/sv 
eller du kan kontakta Sibboguider:
Elisabet Lundström, elisabetlundstrom8@gmail.com, 040 538 4455
Kaarina Nazarenko, kaarina.nazarenko@dlc.fi, 050 543 3847

I en nödsituation och i händelse av sjukdom

Nödnumret i Finland är 112. Genom att ringa nödnumret får du hjälp i akuta nödsituationer.

I Sibbo finns en kommunal hälsocentral som omfattar huvudstationen i Nickby (Jussasvägen 14) och sidostationen i Söderkulla (Hälsovägen 1). Tfn 09 2353 6001. I akutsituationer kan Nickby station kontaktas må-to 8-17 och fr 8-16.

Under kvällar, veckoslut och helgdagar sköter samjouren vid Borgå sjukhus om akuta fall, tidsbeställning tfn 019 548 2551. I nödsituationer ska du ringa nödnumret 112.

Apoteken i Sibbo

I Sibbo finns det apotek både i centrum av Nickby och i centrum av Söderkulla. Apoteken finns på adresserna:  Hälsovägen 2, Söderkulla och Stora Byvägen 20, Nickby.

Invånare över 20 000, Markareal 340 km², Sjöar 3 km², Havsområden 356 km²

Sibbo karttjänst:
 Kommunen har en karttjänst där du bland annat hittar sevärdheter, museer och servicepunkter. Gå till karttjänsten här.

HRT:s Reseplanerare:
 HRT:s Reseplanerare söker dig den snabbaste kollektivtrafikrutten mellan två adresser och ger dig även tidtabellerna och hållplatserna. Gå till ruttguiden här.

Vädret i Sibbo:
Aktuell väderinformation för Sibbo hittar du till exempel här ( http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/vader/sibbo ).

I Sibbo är vädret vanligtvis varmast under sommarmånaderna (juni, juli, augusti). Hösten är som vackrast i Sibbo i oktober och sannolikheten för att uppleva snötäckta landskap är störst i januari, februari och mars.

Matvaruaffärerna i Sibbo
Det finns flera matvaruaffärer i Sibbo. I Nickby centrum hittar du matvaruaffärerna vid Svedjeängsgränden och Svedjebygränden. I Söderkulla centrum finns matvaruaffärerna vid Amiralsgränden och Järnvägsgränden.

Broschyrer

Koppla av i Sibbo

Hur låter en ridtur i en fantastisk herrgårdsmiljö, en golfrunda på välskötta, fullstora banor eller en uppfriskande båtupplevelse i en ren, vacker skärgård? Läs mer!

De många möjligheternas Sibbo

Välkommen till Sibbo för att bo, tillbringa fritiden eller driva ett företag. Läs mer om möjligheterna i Sibbo!

Nedladdningsbara och utskrivbara kartor

Turistkarta (Norra Sibbo)

I den vikbara turistkartan i fickformat hittar du alla de viktigaste turistattraktionerna i Sibbo och den innehåller också information om dem.

Turistkarta (Södra Sibbo)

I den vikbara turistkartan i fickformat hittar du alla de viktigaste turistattraktionerna i Sibbo och den innehåller också information om dem.

Rivkarta över Nickby

Nickby rivkarta är ett utdrag ur guidekartan, där olika objekt i Nickby är utmärkta.

Rivkarta över Söderkulla

Söderkulla rivkarta är ett utdrag ur guidekartan, där olika objekt i Söderkulla är utmärkta.

Skärgårdskarta

Skärgårdskartan informerar om hamnarna i Sibbo, kommunens friluftsholmar och andra besöksmål som har utmärkts på själva kartan. Välkommen till Sibbo skärgård!