Kajakpaddling i Sibbo skärgård

24.08.2017 16:01

Melontaa

Den här texten är skriven av Henry på bloggen Waifs and Strays där du kan läsa också om många andra platser i Finland.


Vad är det?

Sibbo är en förtjusande kommun öster om Helsingfors. Den är en blandning av skog, kust, traditionella bondgårdar och vackra byar, som tillsammans gör att den definitivt är värd ett besök. Dessutom har kommunen en varg i sitt vapen, coolt!

I söder finns havet som är fullt med holmar. Några är bara några meter breda, andra är enorma och har bryggor, grillplatser och t.o.m. caféer. Och det finns förbindelsebåtar. Det finns sommarstugor på nästan alla holmar.


En vanlig grillplats med fin utsikt


Café på Norrkullalandet

Var är det?

Cafe Sibbe finns ca 30 km från Helsingfors centrum vid lägenheten Joensuu. Här kan du hyra en kajak och det är ett bra ställe att starta ifrån. Personalen är underbar och här kan man dricka kaffe med bakelser före utfärden och öl efter utfärden.


Café Sibbe 

Från Kampens busstation (östra änden, en våning ner) går buss 848 till närmaste busshållplats, från vilken man går till cafét på 15 minuter.

När?

De bästa månaderna är juli och augusti. Också andra årstider är möjliga, men vattnet kan vara mycket kallt eller rent av fruset!

Varför?

Det här är en av de bästa kajakutflykter som jag har gjort. Rutten börjar i den skyddade hamnen vid Café Sibbe och förtsätter sedan i lugn fart ned längs ån, i börjad kantad av hög vass, senare av fjordliknande väggar och små bastubyggnader.

Sedan öppnar sig vattnet till ett hav och du kan välja din rutt bland holmarna, förbi de lokala invånarna som sitter och läser på sina bryggor eller bygger nånting av trä.

Om du väljer att stanna är grillplatserna välskötta och lugna med en ofta betagande utsikt mot skyddade vikar och Finska viken.

Perfekt, om du söker ett äventyr som är både spännande och rofyllt och tar andan ur en.

Rutterna

Den lättaste rutten som rekommenderas för nybörjarpaddlare är längs ån till åmynningen och tillbaka. På det sättet får du uppleva både havsutsikten och vyerna på torra land utan att du riskerar att tappa bort dig bland holmarna (vilket sker lättare än du tror).

Om du är mera erfaren och du har karta och kompass (minst lika viktigt) för rutten nedan dig längre ut, på en två dagars utflykt i skärgården. På Norrkullalandet (som saknar dricksvatten) finns grillställen, fågeltorn och ett café. I slutet av utflykten var vi ganska trötta och glada över att vara på torra land och kunna njuta av en öl hos Sibbe.

Den här ruttens GPS-koordinater finns här.

Henry, som ursprungligen är från Storbritannien, kom till Finland för två år sedan och har börjat bekanta sig med den finska naturen och årstiderna, och har börjat skriva om lokala ämnen liksom han tidigare gjorde i sitt hemland och i Chile. Han tycker om alla utomhusaktiviteter och speciellt att utforska ödemarkerna.