Kivaa Tekemistä: Nya resemål i Sibbo

12.07.2019 10:02

Tällainenkin satumainen kukkula löytyy N´avetan pihapiiristä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Den här bloggtexten är en sammanfattning av Kivaa Tekemistä sidans reportage från hösten 2018. Du kan läsa den kompletta texten här (på finska)
 

Landskommunen öster om Helsingfors har blivit en dröm för den som letar efter en dagsutflykt. 

Det är nåstan så att man inte kan tro det, så fräscha nya resemål har dykt upp i Sibbo öster om Helsingfors under 2010-talet. Ett av de nya resemålen som vi bekantat oss med är beläget alldeles vid Sibbo storskog, mitt i Hindsbys landsbyggdsidyll. 

Ravintola Tila öppnades sommaren 2018 vid Knutstersvägen, nära Sibbo storskogs Bakunkärrs parkeringsplats, söder om Hindsbys tätort. 

Ravintola Tila (tila kan betyda utrymme eller gård på finska), är ett utmärkt namn för restaurangen av två orsaker: restaurangen är belägen på en hundra år gammal liten gård och för att Ravintola Tila har fantastiskt högt i tak och är rymlig. 

Tilan yhteydessä voi tutustua perinteisiin kotieläimiin ja tietenkin lemmikkikoiriin Meeesin, Göööraniin ja Armiin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

I samband med gården kan man bekanta sig med traditionella husdjur och hundarna Meeesi, Göööran och Armi. Bild: KivaaTekemistä.fi

Kaisa, restaurangens husmor, berättar att restaurangen siktar på att hålla en god kvalite, men att fine dining inte är målet. Snarare är det avslappnat och lite oslipat som gäller. Kaisa ansvarar för köket och ibland använder sig företaget av utomstående kockar och servitörer. Till exempel på farsdag ordnades det två populära dukningar, då det serverades sik och and. 

Ravintola Tilan yrittäjäperheen tytär Ellen, keittiöstä vastaava emäntä Kaisa ja oikealla isäntä Matti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Tilas företagarfamiljs dotter Ellen, Kaisa som är husmor och ansvarar för köket och till höger Matti. Bild: KivaaTekemistä.fi

Hela familjen har en passion för musik. 

"Vi har ordnat tre konserter här och det är meningen att ordna fler i framtiden. Akustiken i den höga träbyggnaden lämpar sig väl för musikframträdanden", berättar ägarna av Ravintola Tila. 

•  •  •  •  •  •

Tillnäst besökte vi Johanna Petsola-Helins LeipomoKahvila N´avetta en frostig novemberdag. Ivern sken igenom när hon fick presentera stället hon älskar. 

N’avetassa minua palvelivat Veera ja Laura, ihanien herkkujen – suolaista ja makeaa – kera. Kuva: KivaaTekemistä.fi

I N’avetta betjänade Veera och Laura mig, med härliga salta och söta bakverk. Bild: KivaaTekemistä.fi

Jag avnjöt av en mumsig nötköttspirog och en pärontjinuskibulle som smalt i munnen, tillsammans med lite kaffe. Jag besökte även Villa Nokkonen, som finns i samma gårdsområde. Villa Nokkonens butiksinnehavare Tarja Sjögren och Johanna blev vänner redan som barn genom en gemensam hobby, ridning. Det var före de bestämde sig för att bli entrepenörer tillsammans. 

N´avettas miljö är ett verkligt center för att skämma bort sig, då det runt samma gårdsplan också finns en kosmetolog och en massör som erbjuder sina tjänster. 

Företaget tar utöver caféet också hand om mötes-, fest-, och bastuutrymen såväl som den sommar- och veckoslutsöppna restaurangen N´avetan Laituri, som ligger i Gumbostrand. 

N´avetan pihapiiristä löytyy vaikka minkämoista elämystä ja palvelua hieronnasta savusaunaan ja juhlatiloihin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Bland N´avettas grannar kan man hitta alla möjliga sorters olika tjänster och upplevelser, allt från massage till rökbastu. Bild: KivaaTekemistä.fi

Det är hjärta med i företagsverksamheten. Johnnas vuxna döttrar jobbar också i N´avetta, som alltså är en gammal ladugård. De över 60 år gamla resepten och traditionen att baka med riktigt smör vittnar om den gamla historien. 

•  •  •  •  •  •

Fler tips på resmål i Sibbo hittar du på kivaatekemista.fi (på finska). Kivaa Tekemistähar utöver Ravintola Tila och LeipomoKahvila N´avetta ven besökt Villa Nokkonen, Gumbostrand konst & form, Röda Huset och Willa Söder

Gilla oss på Facebook @KivaaTekemista och följ oss på Twitter @KivaaTekemista eller på Instagram @likefinland_kivaatekemista. Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer med ca 1 månads intervall, så du vet vad vi skriver om.
https://www.kivaatekemista.fi/tilaa-uutiskirje