Kivaa Tekemistä: Villa Sibbe och Ravintola veljekset

12.07.2019 12:36

Restonomiksi opiskeleva Laura (oik.) kattoi asiakkaille maukkaan ja monipuolisen aamiaisen croisanteineen ja munapekonimuffinseineen, vierellään yrittäjä Terhi. Kuvasta puuttuu lomalla oleva Lotta. Ku

Den här bloggtexten är en sammanfattning av Kivaa Tekemistä sidans reportage från hösten 2018. Du kan läsa den kompletta texten här (på finska).

Villa Sibbe, som ligger vid bra kommunikationer, alldeles nära Helsingfors och en kort bilresa från Helsingfors-Vanda flygfält, har under de senaste åren etablerat sig som ett högklassigt resmål i Sibbos Söderkulla. 

Kivaa Tekemistä, med en grupp bestående av 1 vuxen och 2 barn bekantade sig med Villa Sibbe och närområdets utbud på fritidsaktiviteter i augusti 2018, efter skolstarten. 

Villa Sibbe är ett unikt resmål då det tidigare var Nobelpristagare A. I. Virtanens gårds huvudbyggnad. Virtanen köpte gården för tt ha det som sommarhus 1933 och flyttade permanent dit med sin familj1953. 

Villa Sibbe, entisen Nobel-palkitun A. I. Virtasen tilan kauttaaltaan remontoitu päärakennus, kutsuu viihtymään ja rentoutumaan pääkaupunkiseudulle matkaavia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Villa Sibbe, tidigare Nobelvinnaren A.I. Virtanens gårds huvudbyggnad, är totalrenoverad och bjuder in till att trivas och slappna av. Bild: KivaaTekemistä.fi

Den nuvarande företagaren Terhi Kytö tar hand om företaget med sin man Juha Kytö, som utöver Villa Sibbes inkvarteringsverksamhet består av Sibbe Disc Golf-frisbeegolf-banan och NBDG Store-frisbeegolf butiken, samt anordnandet av frisbeegolftävlingar runt om i Europa. 

Inkvarteringen är till största del belägen i den herrgårdsliknande byggnadens övrevåning, och rummena är namngivna efter A. I. Virtanens familjemedlemmar och efterlevande Artturi, Lilja, Olavi, Kaarlo, Rico och Isäntä.

Tillnäst är det dags för ett besök till Söderkulla och Ravintola Veljekset. Yahyas och Ademis, som är från östra Turkiet, grundade restaurangen 5 år sedan. 

Ravintola Veljekset är en populär lunchrestaurang (må-fre kl. 10.30-15) i Söderkulla. De erbjuder även en högklassig la carte -meny (må-lö till kl. 21/22). Vi fick njuta av den turkiska stämmningen tillsammans med god mat i den lugna restaurangen en vardagskväll efter skolstarten. 

Ravintola Veljesten illallisen hyvä hinta-laatu -suhde ja jälkkärin turkkilaiset makuvivahteet yllättivät meidät! Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Veljeksets middag var prisvärd och de turkiska smakerna överraskade oss! Bild: KivaaTekemistä.fi

Huvudrtten var god, mums. Det som överraskade oss var efterrätten! Jag valde en traditionell turkisk delikatess, baklava, samt turkiskt kaffe. Baklavan var delikat tillsammans med glass, som fick det att vattnas i munnen. Det turkiska kaffet bidrog med sina exotiska smaker, tillsammans med den stämmningsfulla turkiska musiken. 

I Söderkulla kan du uppleva samma exotiska mat och stämmning som i många andra etniska restauranger i huvudstadsregionen. 

Kivaa Tekemistä gängets besök i södra Sibbo fortsätter på adressen kivaatekemistä.fi.

 •  •  •  •  •  •

Fler tips på resmål i Sibbo hittar du på kivaatekemista.fi (på finska). Kivaa Tekemistä har utöver Villa Sibben och Ravintola Veljekset även besökt Café Sibbe, Joensuun Tila och Söderkulla gårds frisbeegolfbanaDu kan läsa om det genom att klicka här.

Gilla oss på Facebook @KivaaTekemista och följ oss på Twitter @KivaaTekemista eller på Instagram @likefinland_kivaatekemista. Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer med ca 1 månads intervall, så du vet vad vi skriver om.
https://www.kivaatekemista.fi/tilaa-uutiskirje