Se & Upplev

Upplevelser i naturen

Sibbo storskog

Sipoonkorpi_pelto_suvi_suovaara_yp

Sibbo storskog är nationalpark och Finlands skogigaste skog som erbjuder ödemarksstämning, utmärkta marker för svamp- och bärplockning, vackert slingrande bäckar och fågelsång på ett avstånd av 24 kilometer från Helsingfors centrum. Vid kanterna av Sibbo storskog ligger vackra byar mitt i ett böljande kulturlandskap. Skida, vandra, cykla, klättra, hitta geogömmor och framför allt, koppla av i ödemarksskogen.

Sibbo storskog är lämplig för alla åldrar under hela året. Naturstigen Ponus Traditionspost är en kort rutt på 1,4 km som går genom de lummiga skogarna och betesmarkerna längs Byabäcken. För den inbitne vandraren är skogen stor nog för flera dagars vandring.

Till Sibbo storskog tar man sig behändigt med bil eller kollektivtrafik. Det finns parkeringsplatser i Sibbo till exempel längs Västervägen vid Källängen (Västervägen 152, Sibbo) och Byabäcken (Västervägen 237, Sibbo). Naturstigen Ponus Traditionspost kan nås direkt från parkeringsplatsen i Byabäckens bäckdal.

Läs mer om Sibbo storskog, rutterna där och hur man tar sig dit http://www.utinaturen.fi/sv/sibbostorskog 

Utfärd till Södra Sibbo Storskog längs med stigen Kalkinpolttajanpolku

Bekanta dig med bloggtexten "En dag i Sibbo storskog" och du får en färdig utfärdsplan för Södra Sibbo Storskog längs med stigen Kalkinpolttajanpolku.

Mobilapplikation Nomadi

Du kan även ladda ner gratis en guidad rutt i Sibbo storskog på din mobil. Citynomadis mobilapplikation visar var användaren befinner sig på kartan och berättar om de olika objekten längs rutten.

Du hittar rutten i Citynomadis mobilapplikation Nomadi på namnet Hindsby rundan. Guidningstexterna är tillgängliga både på finska och på svenska.

Ruttens norra slinga guidar vandraren från Västervägen ända till Byagården i Hindsby. Rutten går delvis längs stigar som märkts ut av Forststyrelen. Den här sträckan är cirka 8 kilometer lång, men det är möjligt att avlägga endast en del av rutten. Den andra slingan är en skogsväg som går söderut från Byagården i Hindsby. Den ansluter till Forststyrelsens rundslinga nära Fiskträsk och kommer sedan tillbaka. Den södra sträckans sammanlagda längd är cirka 10 kilometer.

Rutten i applikationen tillhandahålls av Sibbo kommun. Rutten har planerats av naturfotograf och utflyktsguide Kai Hypén.

Den avgiftsfria mobilappen Nomadi kan också användas i offline-läge, dvs. du behöver ingen mobildataanslutning om du har laddat ner kartan och rutten i förväg på din mobila enhet. Appen kan laddas ner i appbutiken såväl på Android-, iOS- som på Windows 8 Phone-enheter. Du kommer också åt rutten med dators webbläsare på adressen citynomadi.com.

Guidade turer

Det går att bekanta sig med Sibbo storskog också genom guidade turer. Det finns t.ex. sommarvandring, svampturer, blåbärsplockning, fågelturer, terrängcykling samt naturmåltider. Mera om de guidade turerna här: https://visitsipoonkorpi.johku.com/ (på finska) eller https://www.sipoonature.com/

Du kan också välja en guidad tur till Sibbo storskog och gamla stan i Borgå. Boka dig en tur med Cozy Nosey Tours som tar dej från Helsingfors på en vandring ut i naturen till nationalparken i Sibbo storskog till det historiska och pittoreska gamla stan i Borgå, varefter det finns möjlighet för bastubad och ett uppfriskande dopp i sjö som avslutning på dagen. http://cozynoseytours.com/

Bilder: Suvi Suovaara